HU
 | 
EN
 

Referencia neve: Debrecen DEKO pavilon átépítése 2010

A tervezés által érintett épület szabadonálló módon helyezkedik el a jellemzően úszótelkes beépítésű Vénkerti lakótelep nyugati oldalán a szervízút mentén. Az eredeti épületet a nyolcvanas években a Debreceni Konzervgyár telepítette akciószerűen, több azonos kialakítású épülethez hasonlóan, a nagyobb lakótelepek kiszolgálására.

Mint minden ilyen pavilon ez is más tulajdonba került, így az eredeti rendeltetése több esetben megváltozott. Jelen pavilon az eredeti rendeltetéséhez hasonlóan élelmiszer árusítására szolgál.

Tervezési feladat tárgya volt a mostani állapot helyett, a pozícióhoz városképileg méltóbb homlokzat megalkotása. Ez kizárólag az épület külső megjelenésének megváltoztatására, reklámfelület kialakítására vonatkozik.

Mivel jelenlegi állapotában – a többszöri átalakítás folytán – az eredeti jellegét részben elvesztette, teljes homlokzatfrissítésen esett át az épület. Ez azt jelenti, hogy a meglevő szerelt fröccsöntött jellegű „DEKO” felirattal díszített műgyanta anyagú dombornyomott táblák helyére síktáblás burkolólemezek kerültek, az előtető is más formát kap, valamint flexibilis kültéri árusítópolcok is elhelyezésre kerülnek

Az árubemutató polcok előtt a közterület irányából acél oszlopokra szerelt lehúzható vászon árnyékoló készült, amivel a nyugati irányú napsütés elől lenne az áru védve.

A negyedhenger formájú előtető helyett a mostanival egyező vízszintes kiállású és magasságú, sík vonalú alulról és oldalról burkolt előtető készült.