HU
 | 
EN
 

Referencia neve: Siófok Ezüstpart Apartmanház 2009

Tervezési terület Siófok délnyugati részén közvetlenül a vízparton helyezkedik el. Körben közterületek határolják, északról a vízparti sétány, keletről, és nyugatról egy-egy a vízpartra kivezető út, délről pedig a vízpart melletti első, kétirányú gépjármű forgalmat lehetővé utca. Ezen utca a vízparttól kb 160 m-re helyezkedik el. 

Az üdülősor ahol az ingatlan található jellemzően a 60-as évek végén 70-es évek elején alakult ki. Jellemzően poligonüzemben gyártott paneles technológiával készültek a lapostetős három- és tízemeletes épületek hőszigeteletlen kivitelben idényjellegű működéssel. Az itt található telekméretek hektárakban mérhetők.

Az utca túloldalán teljesen más léptékű beépítés tapasztalható. A telekméretek családiházasak, az épületek is jóval szerényebb nagyságrendűek, jellemzően kétszintesek szabadonálló beépítéssel. 
Ez a fajta disszonancia a vízparti szállodasor, és a mögötte lévő beépítés struktúrája tekintetében Siófok területén sok helyen megfigyelhető (pl. Deák F. sétány Beszédes József sétány). 

A területen jelenleg egy öt különálló épületből álló szálloda-együttes található, melyeket egy az utca felőli épületvégeken elhelyezett pergolasor köt össze. Az épületek közül három teljesen hasonló p+fszt+III. emelet szintszámú lapostetős, önálló fürdőszobával rendelkező szobaegységeket tartalmazó, vízpartra merőleges hossztengellyel. A szállóvendég ellátására egy földszintes lepényszerű étterem, konyha létesült. Ezen kívül található még egy tízemeletes, szintén szállóépület a Vécsey Károly u. tengelyében.
A terület három helyen behajtóval csatlakozik a közterülethez.

Meglevő épületek jó arányúak, szép szerkesztésűek, egymástól kellemes távolságban (1 : 3 légtérarány) helyezkednek el. Anyaghasználatuk a kor lehetőségeinek figyelembe vételével igényesen készült, alapvetően három elem kombinációjával: mikrobordás alu trapézlemez (Luxaflex), sárga drótbetétes üveg fémvázban, és vakolt felület. A tízemeletes épületen – ami később épült meg – valószínű költségtakarékossági okokból már megjelent a fa mint korlátelem, földszinti részen a rovátkolt mészkőburkolat.

Az épület eredeti tervezője Márton István okl. építészmérnök, vezető tervező Ybl Miklós-díjas építész (Budapest XIX. Kisfaludy u. 105./a), aki építési engedélyezési terv készítéséhez - mint szerző - a hozzájárulását megadta, és a terv készítése során konzultációval segítette elő a tervezés folyamatát. Véleménye beépült a tervezési döntésekbe, és hozzájárult a tervben közölt megoldásokhoz. 

Tervezett beépítés

Meglévő épületek közül a földszintes konyha-étterem kivételével mindegyik megtartásra kerül, mivel ezek tiszta szerkezeti struktúrájuk, állapotuk, variabilitásuk miatt értéket képviselnek.
Új elemként az étterem helyére tervezett épület (II. j. ép.) apartmanegységeket, medencéket szaunákat stb. (wellness rész), és rendezvénytermet étteremmel foglal magába belső udvaros elrendezéssel. 
A meglevő háromemeletes épületek (III. IV. V. j. épület) a parttal párhuzamosan létesülő új épületrésszel bővítjük. 
Part irányába bővítettük a tízemeletes épületet (I. j. ép.).
Az épületeket a régi tervhez hasonlóan fedett, - lábakon álló - átjárókkal kötjük össze.

Az épületegyüttes szállodai funkció helyett apartmanház - lakóépület funkciót kap. 

Az új épületek kialakításánál meglevő ház arányainak tisztelete, a könnyedség, valamint az eredeti terv szellemiségének új formában való megjelenítése kapott hangsúlyt. Az erős horizontalitás megmarad, a végigfutó erkélyek visszaköszönnek az új házakon, és a lehető legnagyobb felületeket nyitottuk meg a külső tér irányába.
Az így megalkotott épületegyüttes, az egyes következetesen használt elemek felhasználásával igyekszi elérni azt a célt, hogy a régi és új szerves egységet képez.