HU
 | 
EN
 

Referencia neve: Debrecen B9 lakópark 2011

Törekvés volt a környezettel való kommunikáció megteremtése, mely jelen esetben kifejezetten racionális alaptömegű épület megalkotását kívánta meg. Az épületek teljesen azonos homlokzati alapfelületekkel rendelkeznek.

Teljes telek alatt térszint alatti parkoló alakul ki, mentesítve a gyógyászati intézményt és a környező lakóépületeket a forgalom káros hatásaitól.

Sorházak alaprajzi rendszere felismerhető képletre alapul. Az ikerházak estében a földszinten egy plusz szobát alakítottunk ki. 

A társasházi lakások jellemezően kisebb alapterületűek. Rendhagyó a társasház legfelső szintjének alaprajza. Összességében két garzonlakás és nyolc másfél szobás, egy darab egy plusz két félszobás, és egy háromszobás lakás került betervezésre.

Tervezett beépítés

Kiindulási pont volt a telek sajátosságaként felfogható ferde osztóvonal, melynek egykori valós létét a telek kialakulásának kutatása alátámasztotta.

Ezen vonal létezése alapvetően két megállapítást támaszt alá:

  1. az utcai rész a hagyományos telekstruktúrába illeszkedik, tulajdonképpen lassan száz éve változatlan szélességű
  2. tömb belső része állandó változás, mozgás során a közelmúltban alakult ki, ezért várostörténeti, urbanisztikai múltról itt nem beszélhetünk

Ezen körülményt átültetve a beépítés, és formaképzés logikájába, azt eredményezte, hogy az utcafronti telekrész tömegalakításában inkább hagyományos társasház megvalósítására szolgálhat. 

A telek belsejébe karakterében más, lazább struktúra kerül. Itt egy három, és egy négylakásos sorház, valamint két ikerház valósulna meg, a telekrész történetileg nem kialakult voltát alátámasztva, kissé elszakadva a hagyományosabb tető- és tömegformálástól.