HU
 | 
EN
 

Referencia neve: Debrecen Maróthi Gy. U. CZSOM ház 2014

Az épület telekhatáraira szervezett „L” alakú – a cívisházak beépítési karakterét felidéző – a belső kertet körbeölelő nyeregtetős épületforma adja az alaptömeget.

A földszinti részen az utcafronton gazdasági jellegű funkciók kerültek, így zártabb kialakítást is megengedhető volt, ami az építtetők kifejezett elvárásaként merült fel az előzetes egyeztetések során. A bejáratot egy átmeneti térben helyeztük el, mely vizuálisan kapcsolatban marad az utcával. A földszintre átvezettük a szomszédos régi kerítés anyaghasználatát, Ez a tömör hatás feloldódik a transzparens hatású áttörten kialakított térelválasztásban.

A szomszédos épülettől, - ami most egy messziről is észrevehető látványos tűzfalat alkot - egy bevilágító slicc választja el a tervezett házat. A slicc függőlegesen végigmegy a házon, így a nappali belsejébe is levezeti a napfényt. 

Funkcionális elrendezésében a szokásos elemek találhatók meg. A földszinten kifejezett igény volt a nagyméretű étkező-nappali- konyha együttes, és nagyobb tárolóterek kialakítása. Az emeleti egyik gyermekszobát – ahol most a legkisebb fiú lakik – közel kellett helyezni a szülői hálóhoz. A két nagyobb fiút a távolabbi két gyermekszobában helyeztük el. A vendégszoba az utcafrontra került, ez az egyetlen lakószoba, amelyiknek nincs vizuális kapcsolatban a kerttel.