HU
 | 
EN
 

Referencia neve: Debrecen Apafi u. tetőátépítés 2013

A terület beépítése az 1950-es évek közepén történt meg. Az épületek eredeti terveit 1954-ben az akkori tanács készíttette el szovjet mintájú tervek, illetve elvek alapján. Területhasználat viszonylag intenzív, egy lépcsőházhoz öt aránylag kis alapterületű lakás tartozik. Az épület így 20 lakásegységet tartalmaz.  

Megfigyelhető a korra jellemző stiláris elvek használata a homlokzaton, viszont nem valósult meg a bejárati rész eredeti terveken szereplő vertikális kiemelése.

Első lakók 1956-ban költöztek az épületbe, és többen közülük ma is ott élnek, mivel szeretik a helyet. 

Az épület önkormányzati tulajdonba került, majd a bérlők részére értékesítették a lakásokat. Az épület szinte teljes egészében megőrizte eredeti formáját. 

Kiindulási pont volt az épület két gesztusa: a déli homlokzatok két kiemelt tömeg, valamint a bejárat – lépcsőház üvegfala. Ezen elemekre való reagálás vetült ki a tetőidom kialakítására. 
Az erőteljes párkányt, mint az építés korának jellemző épületelemét megtartottuk, mivel ez még inkább hangsúlyozza a „jövevény” tető nem eredetiségét.
Az új tető alatt 3-3 db összesen hat lakás kerülne kialakításra. Mindegyik lakás rendelkezik önálló terasszal loggiával.